Tomara Kızartması
Tomara otu, yörede sık yetişen bitkilerden biri. Karadeniz bölgesinde sıklıkla yemekleri yapılan tomara otundan yapılan lezzetlerin, Trabzon versiyonunda en çok kızartmalar rağbet görüyor. Bu kendinden lezzetli otun içerisine mısır unu ve yumurta eklendikten sonra omlet haline getirilerek tavada kızartılıyor.


Yumurtalı Tomara Kızartması (Kaldirik Kavurması, Hodan, İspit Tavası) Malzemeleri - Kaldirik Kızartması İçindekiler
Orta boy bir kızartma tavası için:
Yarım kg yapraklarından arındırılmış tomara (galdirik, hodan, ispit) sapı
İki – üç yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım su bardağı mısır unu
Yumurtalı Tomara Kızartması (Kaldirik Kavurması, Hodan, İspit Tavası; Trabzon, Ordu, Giresun)
- Tomaralar bütün halde birkaç defa yıkanarak kumlarından arındırılır. Yemek malzemesi olarak kullanılabilmek için haşlanırlar. Dört – beş santim büyüklüğünde kesilerek bir tencereye konulur. Üzerlerini geçecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz konularak hafif yumuşayana kadar haşlanır.
- Süzdürülen tomaralarda fazla su kalmışsa elle sıkılarak suyu alınır. Genişçe bir kâsenin içine konulan tomaraların üzerine bir tatlı kaşığı tuz ve mısır unu serpiştirilerek karıştırılır. Kızartma tavasına sıvı yağ konulur. Mısır unu ile karıştırılan tomaralar çok fazla kalın olmayacak şekilde tavaya yerleştirilir.
- Harlı olmayan ateşte alt tarafı kızaran tomaralar düz bir kapakla çevrilir. Gerekirse tavaya sıvı yağ ilavesi yapılabilir. Üst kısma çırpılmış iki yumurta tomaraların üzerini kaplayacak şekilde dökülür. Diğer tarafta kızardıktan sonra yumurtaların da pişmesi için bu kısım tekrar çevrilir. Bir - iki dakika sonra tava ocaktan alınır.İki tatlı kaşığı tuz ( bir tatlı kaşığı haşlanırken kullanılacak)İki adet yumurta
-
Yumurtalı Tomara Kızartması (Kaldirik Kavurması, Hodan, İspit Tavası) ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kaldirik otu, Tomara Tavası Püf Noktaları:
- İstenirse pazı (pezik) ve tomara karışımı olarak da yapılabilir. İspit haşlandıktan sonra dondurucuya da konulabilir.
- Tomara farklı yörelerde hodan, kaldirik, ıspıt, zılbırık, zılbıt, zulbut, zibidik, çiçekli mancar, hıyar otu, çiçeklerinin uzun sapı sebebiyle zembil çiçeği, yapraklarının şekli dolayısıyla sığırdili, turşulara katılan yaprakları sebebiyle Turşu otu olarak farklı adlarla anılmaktadır. Salatalarda da kullanılan, taze yapraklarından sarma yapılan tomaranın turşusu ve turşunun kavurması da Karadeniz mutfağında yer alır.
- Daha çok Kuzey ve Batı Anadolu'da nemli bölgelerde yetişir. Çeşitli mineraller içeren tomaranın soğuk algınlığına, bademcik iltihabına, boğaz ağrılarına, romatizmaya iyi geldiği, öksürüğü azalttığı düşünülür. Umulan diğer ehemmiyetli faydası; depresyona, sinirsel gerginliklere, strese iyi gelmesi ve rahatlık hissi vermesi, böbrek üstü bezleri etkileyerek mi yoksa iyi yapılmış yemeğinin damakta bıraktığı lezzetle midir? Buna da deneyenler karar versin.
- Tomara otu faydaları: Şu faydaları sağladığına inanılır: “İdrar söktürüp ödem atıcı tesirdedir. Balgam söktürüp öksürüğe iyi gelir. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Uyku verir. Böbrek üstü bezlerini uyarıp cesaret verici etki yapar. Kötü düşünceyi, siniri, gerginliği ve depresyonu azaltırken neşe verir. Vücuttan toksinleri giderir, ter attırır. İltihaplanmaları daha hızlı iyileştirir. Romatizmaya karşı faydalıdır. Kalsiyumu kemik sağlığına, potasyumu kalp ve damar sağlığına ve tansiyon dengesine katkı verir. Kadınlarda regl ağrılarına iyi gelir. Tohumundan sıkılan yağ sivilce lekeleri, çatlaklar, yaralar gibi cilt sıkıntılarına karşı kullanılır. Kaldirik otu kavurması yapılarak, yalnız veya mevsimin diğer otlarıyla yumurtalı olarak pişirilebilir. Elbette her gıdada olduğu gibi fazlası zararlı olabilir. Ayrıca hamilelerdeki tesiri belirsizdir. Bir hastalığı olanlar tedavi gayeli tomara otu kullanacaksa hekime danışmalıdır.
- Kaldirik kavurması Kaç Kalori 100 gramının 60 kcal civarındadır.
Tomara Kızartması içeriği, 24 Mayıs 2021 tarihinde Bitrabzon.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0